Dunapataj Horgaszegyesület LOGO

2020-as év értékelése

Tisztelt Horgásztársak!

A februárban esedékes egyesületi közgyűlés a vírushelyzettel kapcsolatos rendeletek érvényben maradásáig nem tartható meg. Amint a korlátozásokat eltörlik, a közgyűlés lebonyolításra kerül. Szeretném néhány mondattal értékelni a 2020-as évet, valamint röviden szólnék a legfontosabb horgászrend változásról.

 2020 nehéz, de szép eredményeket adó év volt a Dunapataji Horgászegyesület életében.

A tavaszi horgászversenyeket a korlátozó intézkedések miatt nem tarthattuk meg, ellenben a horgásztábort a nyár közepén sikerült megrendezni. Gyermekhorgászaink nagy létszámban voltak jelen az egyesület tanyáján megszervezett horgásztáborban, ahol szép fogási eredmények is születtek. A horgásztábor alatt kis filmet is forgattunk, ami az M4 Sport csatornán több alkalommal is adásba került.

A nyár folyamán rengeteg horgász látogatott el a Szelidi-tóhoz, a horgászjegy bevételek hozták elvárásainkat.

Októberben pontyfogó versenyt rendeztünk, amin az egyesület társszervező volt, ezen a rendezvényen is készült egy kis film, ami szintén többször is adásban volt. Ennek a versenynek a fő szervezője Györgye László volt, köszönjük munkáját!

Az ősz folyamán kettő pályázatot adtunk be haltelepítés támogatására, és mindkét támogatást el is nyertük a MOHOSZ-tól.

Így három alkalommal is nagy mennyiségű halat telepíthettünk a tóba. Az enyhe tél miatt a pontyok napjainkig foghatók és így bizony már a tavaszra szánt állomány bizonyos része is kifogásra került.

Mivel tapasztalatunk, valamint halászati szakemberek véleménye szerint  a nyári telepítések nagy kockázattal járnak, a jövőben a haltelepítések kora tavasszal, valamint ősszel, késő ősszel lesznek lebonyolítva.

Annak érdekében, hogy Szelidi-tóhoz tavasz végén, nyár elején érkező, éves, háromnapos, és egynapos horgászjegyet kiváltó horgásztársaink se maradjanak zsákmány nélkül, kisebb módosítást hajtottunk végre horgászrendünkben. Hangsúlyozom, hogy a módosítás az éves területi engedéllyel kifogható 40 db-os ponty kvótát nem csökkentette, csupán két félévre osztotta.

Ennek lényege, hogy az engedély kiváltásától június 30-ig 20 db, valamint július 1- től ismét 20 db pontyot szabad elvinni. Aki az első félévben esetleg csak 10 db-ot visz el, az a maradék kvótáját átviheti a második félévre, tehát július 1. után még  akár 30 db pontyot is elvihet. Az a horgász, aki az első félévben már elvitt 20 db pontyot, minden további nélkül járhat horgászni. Horgászhat akár pontyokra is, csak július 1. előtt  több pontyot  nem vihet haza. Ellenben az a horgász, aki bizonyos halfajból már kifogta az egész éves  kvótáját, és nem vált újabb engedélyt, célirányosan arra halfajra már nem horgászhat. Ezzel a döntéssel azt szeretnénk elérni, hogy a tél elején vermelésre készülő, lelassult, csapatokba összeállt  pontyokat már ne háborgassák azok, akik elvitték az egész évre engedélyezett zsákmányukat.

Az éves engedély ára 44000 Ft-ról 46000 Ft-ra változott, ez 4,5 %-os emelkedést jelent.

Felnőtt éves területi engedéllyel 60 db méretkorlátozással védett hal tartható meg, ami 766 Ft/db hal  költséget jelent. Ez az ár igen kedvezőnek mondható,  a környékünkben  egyre kevesebb vízen engedélyezett ilyen mennyiségű hal elvitele.

Nyilván ez a rendszer hosszabb távon is csak akkor tartható fent, ha nagy mennyiségben ad el egyesületünk napijegyeket, és háromnapos jegyeket. A napijegyes horgászok bizonyos része leginkább kirándulni jön, nem kíván halat elvinni a tóról, de a jegy bevételekből további haltelepítésekre kerülhet sor. Egyesületünk szívesen látja az éves területi engedéllyel rendelkezők mellett a napijegyes, valamint háromnapos jegyet vásárló horgászokat is, továbbá kiemelt célunk gyermekhorgászaink létszámának további emelkedése.

A 24 órás napijegy ára 4500 Ft. Napijegyes horgász 3 db méretkorlátozással védett halat vihet el, ez korábban is így volt. Napijegy kiváltása esetén 1500 Ft/db hal a költség, de  idei évtől mindhárom hal azonos fajú is lehet, például ponty. Korábban ez 2+1 halat jelentett, ami például 2 ponty +1 amur, stb.

A horgászjegyek árait, és a részletes szabályokat megtalálják a „horgászrendek” menüben.

Az egyesület elnöksége folyamatosan azon dolgozik,hogy horgászrendünk a tagság legnagyobb többségének érdekeit szolgálja, és elégedettek legyenek a Szelidi-tóhoz ellátogató horgászok.Számos pozitív visszajelzést kapunk a tagság részéről, amiket ezúton is köszönünk!

Minden eseményről, rendezvényről honlapunkon tájékoztatni fogjuk a tisztelt tagságot, aminek frissítése folyamatban van.

Minden horgásztársamnak jó egészséget, és horgász élményekben gazdag esztendőt kívánok!

Csókás András

elnök

További híreink

Hírek és aktualitások

Telepítés (2023.08.30.)

A Dunapataji Horgászegyesület  2023. augusztus 30-án 2200 kg 3 nyaras pontyot telepített a Szelidi-tóba. A telepítésnél a Nébih ellenőrei a halak mennyiségét és minőségét a helyszínen

Tovább olvasom...

Szóljon hozzá