2023. év értékelése

Szelidi-tavi horgász hírek a 2023-as évből

Az előző év eseményeinek elemzését úgy zártam, hogy drámai helyzet alakult ki a drasztikus halár emelkedésnek köszönhetően. Mint említettem, a telepítendő halak ára egy év alatt több mint 100%-kal ugrott meg, de ezt a horgászjegyek áraiba nem állt módunkban beépíteni.

Az egyesület elnöksége 2022 végén úgy döntött, hogy az országos átlagot követve 30 %-kal emelkedik a horgászjegyek ára, és az elvihető hal kvóta pedig némileg csökkentésre kerül az egyensúly megőrzése érdekében. Eleinte ezt néhányan  méltatlankodva fogadták, de amint kiderült, hogy más vizeken is legalább hasonló arányú jegyár emelésekre kerül sor, továbbá az elvihető kvóták is jelentősen alacsonyabbak  mint a Szelidi-tavi kvóták,  elfogadták  az elnökség döntését.

Az előrejelzések  20% feletti  horgász létszám csökkenést jósoltak országos szinten, több vízen ez sajnos be is következett, de  szerencsére nálunk másképp alakultak a dolgok. Erről majd később esik szó, előtte ismertetném a 2023-as  év főbb eseményeit.

A Dunapataji Horgászegyesület elnöksége az egekbe szökött halárak ellenére is igyekezett minden rendelkezésre álló forrást halasításra fordítani a sokszor egymással ellenkező igényeket szem előtt tartva. Egyesek a nagytestű pontyok telepítését követelik, mások az elvihető méretűekét, megint mások pedig a ragadozóhalak nagyobb mértékű telepítését szorgalmaznák, de még folytathatnám a sort… Az elnökség igyekszik mindenkinek az igényeit szem előtt tartani, de egyrészt halgazdálkodási terv előírásai szerint működünk, másrészt pedig mindig a túlnyomó többség igénye számunkra a mérvadó. Itt jelzem, hogy a jövőben éves szinten sem telepíthetünk az összes telepítés  85 %-ánál több pontyot, ha szeretnénk megfelelni a kiírt pályázatok feltételeinek.

Márciusban 3600 kg 1,5-1,7 kg átlagsúlyú ponty érkezett tavunkba, amit az áprilisi pontyfogó verseny előtt további 5670 kg követett, de ezek a halak  már 2,3 kg-os átlagsúllyal rendelkeztek. A tavasz folyamán ezen kívül 1000 kg P2-es ponttyal, amik a vízi növények zsenge hajtását fogyasztják,   2070 kg apró ponttyal és vegyes keszeggel, 40000 db előnevelt süllővel és 373 kg nagytestű ponttyal sikerült gazdagítanunk a Szelidi-tó halállományát. A nagytestű pontyokat chippel láttuk el. Ennek köszönhetően könnyebb beazonosítani ezeket a nagy értékű egyedeket. (Igen komoly büntetésre és hosszú ideig tartó eltiltásra  kell számítania annak a horgásznak, aki az általa kifogott  5 kg feletti pontyot  nem engedi vissza élőhelyére.)

A tavaszi pontyfogó verseny a jelentős telepítéseknek is köszönhetően kiemelkedő eredményeket hozott. A verseny résztvevői természetesen minden halat visszaengedtek a Szelidi-tóba. Tavasszal lebonyolításra került az éves egyesületi közgyűlés, az egyesületi horgászverseny, valamint a tótakarítás is.

Tavasz végén sajnos nálunk is jelentkezett egy kisebb  pontypusztulás, aminek konkrét okát a mai napig  nem lehet egyértelműen megállapítani. Szakemberek véleménye szerint az országos, de vizenként eltérő  mértékű halpusztulást együttesen  több tényező váltotta ki. A tavaszi  óriási mennyiségű csapadéknak köszönhetően a vizek összetétele  eltért a korábban megszokottól. A halak végig mozgásban voltak az enyhe télnek köszönhetően, felélték tartalékaikat, kora tavaszra kissé legyengültek. A hirtelen felmelegedésnek köszönhetően  túl  gyorsan kezdtek táplálkozni, és ez a szervezetüket nagyon megviselte. Ráadásul  halgazdálkodási szakemberek javasolják a pontyfogó versenyeken sok esetben extrém mértékű etetés korlátozását, amit a jövőben mi is be fogunk vezetni a halállomány nagyobb védelme érdekében. A Szelidi-tavi tavaszi halpusztulás az országos átlagtól jóval alacsonyabb mértékű volt, és a haltenyésztőnk a jó kapcsolatnak köszönhetően  a halveszteség felét az őszi telepítéskor pótolta. Szeretném megköszönni mindenkinek a munkáját, aki a halpusztulás elhárításában segítséget nyújtott, szükség esetén a jövőben több ilyen felajánlást is kérnék!

Tavasszal  egy kisebb felújítás történt az egyesületi horgásztanya  vizesblokkjában, amit a közeljövőben egy nagyobb mértékű korszerűsítés fog követni.

Nyáron Váradi András vezetésével, családja és más szülők segítségével ismét lebonyolításra került az egyesületi gyermek horgásztábor. A rendezvény remek hangulatban, nagy létszámmal a megszokottak szerint zajlott, köszönjük a felnőttek áldozatos munkáját. Váradi András ifjúsági felelősünk jelentős,  735007 Ft-os  pályázati támogatást is szerzett a Mohosztól és a Bácshosztól a  tábor lebonyolításához, ami nagymértékben csökkentette a részvételi díjak összegét.

A korábban bevezetett, újragondolt kvótarendszerünknek köszönhetően nyáron nagyon sok vendéghorgász látogatott el a Szelidi-tóhoz, ugyanis a tavasszal betelepített halmennyiség egészen nyár végéig kitartott. Szeptemberben került lebonyolításra a népszerű őszi pontyfogó verseny,  amit egy 2200 kg-os ponty telepítés előzött meg.

A tavaszi közgyűlésen többen jelezték, hogy szívesen segítenének Szabó László halőrnek a törpeharcsa állomány gyérítésében. Ehhez az egyesület minden segítséget megadott, és a jövőben is meg fog adni. Nagy mennyiségű törpeharcsa csapdát vásároltunk, amikbe folyamatosan kenyeret helyeznek el a csapdaürítéssel megbízott személyek. Az egész évben zajló csapdázással a Szelidi-tóból eltávolított törpeharcsák  mennyisége napjainkra meghaladja az 5000  kg-ot. Köszönjük Szabó László, Gyöngyösi Róbert, Györgye László, Lódri Péter, valamint  Horváth László horgásztársaink munkáját, akik a törpeállomány gyérítést tavasz óta folyamatosan végzik.

A Mohosz 2023-ban is pályázatokat írt ki egyesületek részére szigorú feltételek mellett, amiknek egyesületünk idén is meg tudott felelni. Galambos Lajos alelnök úr és jómagam elkészítettük  pályázatainkat, amiket a Mohosz elfogadott. Ennek köszönhetően november 15-én  750 kg extra pontyot (7-9 kg-os átlagsúly, nem elvihető) telepítettünk 38% támogatással, valamint 2400 kg P3-as pontyot, 1000 kg P2-es pontyot, 400 kg keszeget és 200 kg süllőt tudtunk telepíteni 30 % támogatással. Az őszi  haltelepítések támogatása az általunk rendben benyújtott elszámolást követően  így meghaladja a 2,6 millió forintot, amit ezúton is köszönünk a Mohosznak.

A részben pályázati forrásból telepített 4750 kg-os  halállományon felül még  1600 kg P3-as pontyot (2,6 kg-os átlagsúly) és  550 kg extra pontyot (7-9 kg-os átlagsúly, nem elvihető) tudtunk telepíteni november 15-én.

A gödöllői egyetem halgazdálkodási tanszékétől ősszel   kaptunk kb. 10000 db apró tükörpontyot, amit ezúton is szeretnénk megköszönni.

  A késő őszi haltelepítésünk mennyisége meghaladja a 7100 kg-ot, az éves telepítésünk mennyisége pedig  így több mint 22000 kg, plusz a 40000 apró süllő és a 10000 apró ponty, ami véleményem szerint kiemelkedőnek mondható a jelenlegi halárakat figyelembe véve.

A horgászok megértették, elfogadták a jegyek árának változását, ami persze nem követhette a halár emelkedés mértékét, és nagyjából az elmúlt évek átlagához  hasonló létszámban  váltottak valamilyen típusú éves területi engedélyt, a napijegy eladások száma pedig tovább emelkedett. Csupán a távolabbi településeken  élők közül jelezték néhányan, hogy nem áll módjukban 2023-ban Szeliden horgászni, de legfőbb indokként a megemelkedett utazási költségeket hozták fel, ami érthető.

Az egyesület elnökségének  véleménye szerint amennyiben az éves területi engedélyt váltók létszáma a jövőben meghaladja a 350 főt, akkor új belépők esetében ismét bevezetésre kerül az egyszeri halasítási támogatás befizetésének kötelezettsége, ugyanis a horgászhelyeink száma korlátozott.

A Mohosz a 2024-es évre maximum 15 %-os horgászjegy áremelést javasol az egyesületeknek, ez nálunk lényegesen kisebb  mértékű lesz. A 2024-es felnőtt éves Szelidi-tavi horgászengedély 73000 Ft-ról 79000 Ft-ra változik, ami 8% emelést jelent, a legmagasabb elvihető kvótát biztosító extra éves engedély 100000 Ft-ról 109000 Ft-ra változik, ami 9%-os mértékű. A napijegyek és 3 napos horgászjegyek ára nem változik 2024-ben.

Horgászrendünk csupán annyit módosul, hogy jövő évtől nem lehetséges a tóparton életvitelszerűen hetekig, hónapokig folyamatosan, horgászat címszóval „táborozni”. Folyamatos , maximum egy hetes horgászat után a horgászhelyet szabaddá kell tenni mások számára.

Szeretnék köszönetet mondani Madácsi Pálnak és feleségének, akik sok évig az egyesületi horgásztanya gondnoki feladatait látták el. Jelezték, hogy jövő évtől már nem tudják ezt a feladatot vállalni. A tanyagondnokságot  Váradi András fogja átvenni.

Nem szeretnék ünneprontó lenni, de el kell mondanom, hogy idén már több területi engedély is bevonásra került komolyabb szabálytalanságok miatt. Erről a témáról részletesebben majd az egyesületi közgyűlésen foglalkozunk.

Akik nem tudtak részt venni a tavaszi vagy őszi tótakarításon, azok jelentkezhetnek egyéb munkára az egyesület halőrénél, ezzel pótolhatják a tótakarításon való részvételt.

Minden horgásztársamtól szeretném kérni, hogy a tél folyamán fokozott óvatossággal bánjanak a kifogott halakkal, különös tekintettel a visszaengedendő kis és nagytestű egyedekre! Akik már kifogták az éves kvótájukat, télen ne törjék a  vermelő halállományt! A vermelő pontyoknak nyugalomra van szükségük a téli nehéz időszakban. Ezzel az esetleges  tavaszi halpusztulás is kisebb mértékű lehet a szakemberek egybehangzó véleménye szerint.

Kívánom mindenkinek, hogy a karácsonyt megelőző időszakban még  fogja ki a karácsonyi asztalra szánt  halmennyiséget, és egészségben, békességben, szeretetben tölthesse az ünnepeket családja körében!

Csókás András a Dunapataji Horgászegyesület elnöke

További híreink

Hírek és aktualitások

Helyi Horgászverseny (2024.04.14.)

A Dunapataji Horgászegyesület szervezésében 2024.04.14-én lebonyolított horgászverseny helyezettjei: Felnőtt kategória: 1. helyezett Horváth László (27,58 kg) 2. helyezett Koman Viorel (25,3 kg) 3. helyezett Fábián

Tovább olvasom...

Horgászok Figyelem!

A Dunapataji Horgászegyesület horgászati tilalmat rendel el a Szelidi-tó egész területére 2024. április 10-én szerdán 0 órától április 11-én csütörtökön 24 óráig haltelepítés miatt, továbbá április 21-én vasárnap 09

Tovább olvasom...

Szóljon hozzá