Szelidi-tó

A Szelidi-tó Bács-Kiskun megye egyik legjelentősebb turisztikai célpontja Dunapataj közelében, a település határain belül.

A Szelidi-tó közel 5 km hosszú,150-200 m széles, átlagosan 2-4 m mélységű, de a tó legmélyebb pontja eléri a 6 métert.

A Szelidi-tó közel 80 hektáros területével Magyarország ötödik legnagyobb természetes tava.

A tó nevét a víz közvetlen közelében fekvő faluról,illetve annak pusztulása után a közelben elterülő, szántóföldi művelésre alkalmas Szelid pusztáról kapta.

Szelid falucska a török adóösszeírások szerint az 1540-es években 20-25 családból állt, átlagos alföldi magyar falu lehetett, ami a XVI. század második felében elpusztult.

A területet onnantól mindig a patajiak művelték,és a terület mindig Patajhoz tartozott.

A Szelidi-tó egy ősi Duna morotva, amit a folyó évezredekkel ezelőtt vájt ki az áradások alkalmával.

A folyamszabályozásokig a Duna nagyobb áradásakor a Szelidi-tó gyakran kapott vízutánpótlást a folyóból.

A folyamszabályozás óta a Szelidi-tavat az úgynevezett Kapaszkodó-Nagykékesi szikes réten téli csapadékból összegyűlt kristálytiszta, ivóvíz minőségű vízzel töltik fel minden év tavaszán, de feltételezések szerint a tónak napjainkig működő, saját forrása is van.

A környék és a tó talajából sok nátrium-magnézium karbonát, és nátrium jodid oldódik ki, ezért a tó vizét már a középkorban is sebgyógyításra használták.

Vize szagtalan, jelenleg még nem minősített gyógyvíz.

A Szelidi-tó 80 hektáros területe természetvédelmi oltalom alatt áll,de a tavat 360 hektáros természetvédelmi terület is övezi, ami a Kiskunsági Nemzeti Park része.

A tavat nyáron igen sokan látogatják fürdőzés céljából. Strandjait sokan az ország legjobb természetes fürdőhelyei közé sorolják.

A Szelidi-tó a magyarországi  horgászok által nagyon kedvelt vízterület.

A Dunapataji Horgászegyesület 1955-ben alakult. 1955-től néhány év kivételével a Dunapataji Horgászegyesület a Szelidi-tó vízkezelője horgászati szempontból.

Az egyesület taglétszáma 500 fő körül mozog, a tagság jelentős része a Szelidi-tavon horgászik.

A horgászjegy bevételeket a Dunapataji Horgászegyesület szinte teljes egészében haltelepítésekre fordítja. A haltelepítések mértéke 2020-ban elérte a 29400 kg-ot, ami a tó területéhez képest országos szinten is kiemelkedőnek számít.

A betelepített halak túlnyomó többsége ponty volt,de a horgászegyesület elnöksége igyekszik rablóhalak telepítésével is színesíteni a tó halállományát.

A Szelidi-tóban a magyarországi vizekben élő majdnem minden halfaj megtalálható.

Horogra akadt az elmúlt években több 80 kg feletti harcsa, 27 kg-os ponty, 15 kg-os csuka, 12 kg-os süllő és  25 kg-os amúr is.

Az utóbbi években a telepítéseknek is köszönhetően a Szelidi-tó rablóhal állománya is jelentős mértékben erősödött.

Téli időszakban termetes  csukákat fognak a horgászok, tavasztól őszig számos harcsa és süllő fogásáról érkeznek hírek. Néhány éve újra megjelentek a balinok,de a tóban megtalálható a pisztrángsügér is, ami  tavaszi feltöltéskor kerülhetett a tóba a csatornából,és minden jel szerint remekül érzi magát. A pisztrángsügér  talán segít a törpeharcsa állomány gyérítésében. Sajnos ez a nemkívánatos faj is megtalálható a tóban, de állományának gyérítésére a horgászegyesület minden rendelkezésre álló eszközt igyekszik bevetni. Keményebb horogcsalikkal a törpeharcsákat távol lehet tartani.

Összességében elmondható, hogy a Szelidi-tó kiemelkedő mennyiségű és minőségű halállománnyal rendelkezik, amit az eladott  horgászengedélyek magas száma is igazol.

Egyre többen keresik fel a Szelidi-tavat horgászat céljából, és a vendéghorgászok jelentős része évről évre visszatér.

 

                                                                                                                               Csókás András

                                                                                                                                      elnök

 

További híreink

Hírek és aktualitások

Helyi Horgászverseny (2024.04.14.)

A Dunapataji Horgászegyesület szervezésében 2024.04.14-én lebonyolított horgászverseny helyezettjei: Felnőtt kategória: 1. helyezett Horváth László (27,58 kg) 2. helyezett Koman Viorel (25,3 kg) 3. helyezett Fábián

Tovább olvasom...

Szóljon hozzá